Potravina má koľko kalórií?

Základom účinného chudnutia je obmedziť prísun kalórií, predovšetkým tých "balastných" (zákusky, sladké nápoje, tučné mäso a údeniny atď) Uvádza sa, že k rýchlej redukcii vedie dieta do 4200 kJ/1000 kcal.


Kalorická tabuľka

100 g potraviny
kCal KJ
Polotučné mlieko
45
200
Plnotučné mlieko
65
280
Odtučnené mlieko
40
170
Tučný tvaroh
175
740
Odtučnený tvaroh
75 315
Biely odtučnený jogurt
30
135
Ovocný jogurt
95
405
Tvarohový ovocný dezert
100
420
Tvarohový ovocný dezert light
50
210
Kyslá smotana
170
700
Cmar
35
145
Smotana na šľahanie
320
1335
Šľahačka v spreji
340
1410
Tehla eidam
260
1080
Tavený syr 45%
230
965
Tavený syr 30%
185
780
Syrečky
135
570

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky všeobecne snahám o chudnutí nijako nebráni, ale samozrejme musíte dobre vyberať. Pokiaľ možno nevyberajte plnotučné výrobky, ale ak budete dodržiavať pravidlo, že minimálne dvakrát týždenne doprajete svojmu telu nejaký pohyb, nie je potrebné sa vždy uchyľovať k odstredené výrobkom.

Zo syrov dávajte prednosť tvrdým, ideálne typu mozzarella.

Masa

100 g potraviny kCal KJ
Sliepka
190
790
Kurča
80
320
Hus
250
1150
Morka
120
500
Králik
120
470
Hovädzie chudé
160
670
Zajac
80
320
Jahňacie
180
745
Bravčové
290
1220
Teľacie
120
505
Srnčí
70
280
Vnútornosti (priemer)
145
600
Mäso

Chcete schudnúť a pritom neznášate vegetariánsku stravu? Nezúfajte, stačí vyberať libovější kúsky mäsa a hlavne si ich nedožičí pred večerou.

Mäsové výrobky

100 g potraviny
kCal
KJ
Bravčová šunka 360
1520
Hydinové šunka
115
480
Šunkovú salámu
185
785
Vysočina
460
1940
Poličan
440
1830
Uherák
495
2060
Tlačenka
290
1220
Kabanosu
200
850
Špekáčky
325
1355
Jemné párky
210
910
Hydinové párky
175
740
Moravská klobása
280
1155
Cabajka
520
2180
Debrecíne pečienka
290
1220
Údená krkovička
400
1640
Údený bôčik
540
2240
Mäsové výrobky

Akékoľvek sviatky prináša nielen radosť z chvíle oddychu, ale aj strach z toho, čo zase v nestráženej chvíli vydolujeme z chladničky. A odolať takým dobrotám nie je vždy jednoduché. Zabudnite na rady o odriekania. Postačí podporiť svoj organizmus správnu kombináciou minerálov a antioxidantov, ktoré ho prečistí. Vaše telo si potom s náporom tukov poradia samo a oveľa lepšie.

Vajíčka

100 g potraviny kCal
KJ
1 ks vajce 76
325
Bielok
15
60
Žĺtok
65
265
Ryby
100 g potraviny
kCal
KJ
Rybie filé 75
315
Makrela
115
470
Kapor
90
385
Sardinky v oleji
350
1410
Zavináč
225
905
Pečiva
100 g potraviny kCal
KJ
Pšeničný chlieb 270
1125
Pšeničný chlieb celozrný
230
990
Rohlík (40 gramov)
125
495
Dalamánek (60 gramov)
160
675
Grahamový chlieb
355
1505
Vianočka
350
1460
Strukoviny
100 g potraviny kCal
KJ
Šošovka
320
1370
Fazuľa
335
1380
Hrach
340
1390
Sója
450
1870
Tuky
100 g potraviny kCal KJ
Maslo 755
3115
Nátierkové maslo
335
1405
Flora
630
2645
Stužený tuk pokrmový
865
3625
Hera
740
3100
Olej 785
3305
Anglická slanina
555
2325
Cukrovinky
100 g potraviny kCal
KJ
Cukor
385
1605
Mliečna čokoláda
535
2235
Horká čokoláda
530
2220
Čokoláda na varenie
515
1975
Laskonka
90 380
Kremrole
230
970
Cukrovinky

UŽ STE JU ZASE CELÚ ZBODLA? Ako sa to mohlo stať? Čokoláde a cukrovinkám proste neodolá drvivá väčšina ľudí. Skúste teda sladkosť, ktorá vám neublíži a zároveň potlačia chuť na ďalšie sladkosti.

Ovocie

100 g potraviny kCal
KJ
Jablko
50
210
Banán
60
245
Hruška 50
215
Pomaranč 30
130
Mandarinka 50
195
Grep 40
170
Citrón
23
96
Broskyňa 40
170
Marhuľa
45
180
Kivi
55
230
Jahoda
35
150
Čerešňa
55
225
Višňa
60
250
Slivka
60
250
Ananás
50
215
Hroznové víno
60
255
Ríbezle
55
240
Melón
15
65
Zelenina
100 g potraviny kCal
KJ
Zemiaky 80 335
Paradajky 25 95
Paprika 20
80
Mrkva 35 140
Cibuľa 40 165
Cesnak
110 460
Uhorky 15 50
Zeler 25 110
Brokolica 30 135
Špenát 20 75
Pór 30 125
Reďkovky 15 55
Kaleráby 25 105
Karfiol
20 80
Hlávkový šalát 15
50
Hrach 40 170
Kel 35 155
Fazuľové struky 35 150
Cuketa
20 75
Červené kapusta
30
135
Bielej kapusty
20
80

Účinné chudnutie

Nadváha (BMI 25 až 30) a obezita (BMI vyšší ako 30) vznikajú, ak je príjem energie potravou zvýšený oproti výdaju, ktorý býva nedostatočný. Táto nerovnováha umožňuje prebytočnú energiu ukladať vo forme tukového tkaniva.

V praktickom živote to znamená vysokú konzumáciu tukov a cukrov spojenú so sedavým spôsobom života. To vedie k zníženiu výdaja energie fyzickou aktivitou aj k zníženiu tzv kľudového energetického výdaja (bazálneho metabolizmu, na ktorý sa spotrebuje 50 až 60% celkového výdaja). Bazálny metabolizmus je energia, ktorú organizmus spotrebuje na zabezpečenie životných funkcií. Naše telo vie tento kľudový výdaj regulovať av prípade hladovania (napr. pri nevhodné redukčnej diéte) aj významne obmedziť.

Základom účinného chudnutia je obmedziť prísun kalórií, predovšetkým tých "balastných" (zákusky, sladké nápoje, tučné mäso a údeniny atď) Uvádza sa, že k rýchlej redukcii vedie dieta do 4200 kJ/1000 kcal. Vhodnejšie je však spočítať, koľko klient prijíma a túto dávku znížiť o 2000 kJ/500 kcal. Tohto zníženia najľahšie docielime, keď obmedzíme príjem tukov (hlavne tých skrytých), pretože 1 g tuku dodá približne dvakrát viac energie ako cukor (1g tuku = 39 kJ / 9 kcal, 1 g cukru = 17kJ / 4 kcal, ale pozor 1 g alkoholu = 29 kJ / 7 kcal).


Zdieľajte tento článok prostredníctvom sociálnych sietí:

Diskusia a skúsenosti

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Povinné položky